Вплив Конституційного Суду України на визначення відповідальності суб’єктів владних повноважень місцевого самоврядування - Тарасенко, Тетяна (My University, 2019)
Розглядається конституційно-правове визначення відповідальності суб’єктів владних повноважень місцевого самоврядування на прикладі рішень Конституційного Суду України. Розкривається позитивний вплив на зменшення дискреційних повноважень місцевих рад визнання неконституційним формулювання «в інших випадках», як підстави дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови за рішенням відповідної ради. Виявляється, що формулювання «в інших випадках» для дострокового припинення повноважень ради не отримало оцінки суду. Підтверджується висновок, що подальший розвиток відносин у цій сфері пов’язаний із конкретизацією положень підзвітності та підконтрольності сільського, селищного, міського голови та ради. Результати дослідження є підґрунтям для подальшого обґрунтування підходів до вдосконалення побудови відносин відповідальності в контексті міжнародних стандартів місцевого самоврядування.

The article reveals the organizational and legal basis for local self-government activity under the conditions of the legal regime of martial law in Ukraine and identifies main consequences of its impact on local self-government. The changes of current Ukrainian legislation on the definition of powers of local self-government bodies in the field of defense, their role as a subject of the civil component of territorial defense are studied. The main steps in the creation of temporary state authorities – military-civil and military administrations as elements of the military organization of government are traced. Particular attention is paid to the competence of military administrations at different levels of the administrative-territorial system in terms of implementation of local self-government powers. It is confirmed that one of the most pressing issues caused by martial law is determination of clear list of grounds for termination of local self-government bodies operations.
The influence of the Constitutional Court of Ukraine on determining the responsibility of subjects of authorities of local self-government
Keywords: суб’єкти владних повноважень у місцевому самоврядуванні; сільська; селищна; міська рада; сільський голова; міський голова; селищний голова; виконавчі органи місцевих рад; територіальна громада; power entities in the local; power entities in the local self-government; village; settlement and city councils; village or settlement head; mayor; executive bodies of local councils