Основні принципи європейського інституту екологічної відповідальності за земельні правопорушення в контексті адаптації законодавства України до законодавства ЄС - Саркісова, Т. Б. (НГУ, 2013)
Відповідно до ст. 51 Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і Європейським Союзом та державами-членами від 14 червня 1994 року, Україна взяла на себе зобов’язання вживати заходів для поступового приведення національного законодавства у відповідність до законодавства Європейського Співтовариства у визначених сферах, тобто адаптувати національне законодавство до вимог законодавства Європейського Союзу. До сфер адаптації належить, зокрема, і охорона довкілля, в тому числі земель, що випливає з положень Закону України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» від 18 березня 2004 року. Одне з провідних місць в правовій регламентації охорони довкілля ЄС посідає інститут екологічної відповідальності.
Keywords: екологічна відповідальність; законодавство ЄС; законодавство України; земельне право; правопорушення