Автоматизація технологічного процесу виробництва ксилолу - Кизилов, С. О.; Славінський, Д. В. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Діметилбензоли або ксилоли, ксилени – ароматичні вуглеводні, органічні сполуки ряду аренів, ізомери складу C6H4(CH3)2, складаються з бензольного кільця та двох метильних груп. Сфери застосування ксилолу: стоматологія; нафтова промисловість (додають в паливо, очищають нафтопровід); виробництво ЛФМ і гуми (пластика, лінолеуму, мастик, шкіри, типографічних фарб, клею і багато ін.); виробництво миючих засобів, сталі, пластин з кремнієвих блоків і мікросхем; синтез 1,4- бензолдікарбоновой кислоти і ангідриду о-фталевої кислоти (часткове / глибоке окислення); виробництво інсектицидів і пестицидів та інше.
Keywords: діметилбензол; ксилол; каталітичний риформінг; адіабатичний реактор шахтного типу; стаціонарний шар каталізатора