Дослідження умов селективного руйнування мінеральних комплексів при збагаченні гематит-ільменітових руд - Олійник, Т. А.; Скляр, Л. В.; Олійник, М. О. (My University, 2015)
Показана необхідність застосування високотемпературної обробки гематит-ільменітової руди для підвищення коефіцієнту розкриття рудних та нерудних зерен. Уста-новлено, що при дії температур у межах 850-1050 °С відбувається змінення текстури руди через створення мережі зародкових тріщин усередині нанозростків та виникнення декрипі-таційних облямівок гематиту. Встановлено, що змінення структури руди відбувається за рахунок прискорену дифузію атомів різних мінералів до площин зрощувань і меж концентра-цій локальних дефектів, перекристалізації зерен та гомогенізації рудних включень та утво-рення нових мінеральних фаз. Показано, що підвищення ефективності збагачення гематит-ільменітових руд на 16,57-17,42% забезпечується за рахунок змінення текстурних, структу-рних та магнітних властивостей мінералів та утворення нових мінералів унаслідок темпе-ратурно-керованих окислювальних реакцій.

Показана необходимость применения высокотемпературной обработки гематит-ильменитовой руды для повышения коэффициента раскрытия рудных и нерудных зерен. Установлено, что при воздействии температур в пределах 850-1050 °С происходит изменение текстуры руды, так как создается сет зародышевых трещин внутри наносростков и возникновения декрипитационных ободков гематита. Установлено, что изменение струк-туры руды происходит за счет ускоренной диффузии атомов различных минералов к плос-костям срастаний и границам концентраций локальных дефектов, перекристаллизации зерен и гомогенизации рудных включений и образования новых минеральных фаз. Показано, что повышение эффективности обогащения гематит-ильменитовых руд на 16,57-17,42% обеспечивается за счет изменения текстурных, структурных и магнитных свойств минералов и образования новых минералов вследствие температурно-управляемых окислительных реакций.

The necessity of the application of high-temperature processing of hematite-ilmenite ore to in-crease the rate of disclosure and non-metallic ore grains. It was found that when exposed to tempera-tures in the range 850-1050 °C, the change in the texture of the ore as it creates a set of cracks in the germ of nano splices and the emergence rims hematite. It was found that the change in the structure of ore is due to the accelerated diffusion of atoms of various minerals accretions to the planes and the boundaries of the local concentration of defects, recrystallization and grain homogenization ore in-clusions and the formation of new mineral phases. It is shown that the efficiency of enrichment of hematite-ilmenite ores at 16,57-17,42% is achieved by changing the textural, structural and magnetic properties of minerals and the formation of new minerals as a result of temperature-controlled oxida-tion reactions.
Keywords: селективне руйнування; мінеральний комплекс; збагаченнія гематит-ільменітових руд