Українська документальна фотографія періоду незалежності як засіб формування національної свідомості (за матеріалами преси та соцмереж) - Федотова Дарина Миколаївна (Національний технічний університет "Дніпровська політехніка", 2025)
Об’єкт дослідження – документальна фотографія в українському медіапросторі періоду незалежності. Предмет дослідження – механізми впливу документальної фотографії на формування національної свідомості українців. Мета дослідження – виявлення специфіки та механізмів впливу документальної фотографії на формування національної свідомості українців з 1991 року до сьогодення. У кваліфікаційній роботі здійснено аналіз розвитку української документальної фотографії періоду незалежності як одного з ключових засобів формування національної свідомості. Розглянуто історичні, соціокультурні та інформаційні передумови становлення документальної фотографії в Україні, зокрема в контексті політичних трансформацій, суспільних зрушень та війни з Росією. Виявлені інфраструктура фотожурналістики, основні етапи еволюції української документальної фотографії та її роль у суспільсьві. Новизна роботи полягає у комплексності дослідження сучасного українського візуального контенту, а саме української документальної фотографії періоду незалежності (з різних медіа та соціальних мереж) у контексті її впливу на формування національної свідомості, емоційного залучення аудиторії та розвитку критичного мислення щодо історичних і поточних подій. Практична цінність очікуваних результатів полягає в можливості їх використання для розробки навчальних курсів з медіаграмотності, візуальної культури, культурології та історії української фотографії. Матеріали дослідження можуть бути корисними для фотожурналістів, кураторів, культурологів та медіафахівців у їхній професійній діяльності. матеріалом з певної тематики в культурології і мистецтвознавстві.
Федотова Д.М. Українська документальна фотографія періоду незалежності як засіб формування національної свідомості (за матеріалами преси та соцмереж) / Федотова Дарина Миколаївна: кваліфікаційна робота бакалавра. - Дніпро, 2025. – 76 с.
Keywords: УКРАЇНСЬКА ДОКУМЕНТАЛЬНА ФОТОГРАФІЯ; НАЦІОНАЛЬНА СВІДОМІСТЬ; ПЕРІОД НЕЗАЛЕЖНОСТІ.