Дослідження конкурентоспроможності Chlorella vulgaris та синьо-зелених водоростей при культивуванні в лабораторних умовах - Кульбач, М. О.; Клімкіна, І. І. (НТУ ДП, 2021)
Багато забруднювачів, таких як пестициди, нафта, важкі метали, а також радіоактивні елементи можуть потрапити до водного середовища у результаті діяльності промисловості, сільського господарства та побуту. Важкі метали, як важлива група з цих хімічних речовин, можуть включатися до всіх екосистем. Водні екосистеми, що порушені надходженням забруднювачів, мають як наслідок зменшення біологічного різноманіття, підвищення біоакумуляції та наявності токсикантів у харчових ланцюгах, розвиток ціанобактерій, що викликають «цвітіння» води [1]. Мікроводорість Chlorella vulgaris може використовуватися для очищення як стічних, так і поверхневих вод від токсичних речовин. Тому був поставлений експеримент з визначення конкурентоспроможності Chlorella vulgaris та ціанобактерій. Для цього були взяті у однакових кількостях клітини Сh. vulgaris (4,75*106 кл/мл), що попередньо культивувалася на поживному середовищі №3 (MgSO 4 ×7H 2 O – 7,5 г/л, KH 2 PO 4 – 15 г/л, CO(NH 2 ) 2 – 3 г/л) протягом 8 днів та ціанобактерії, які були відібрані з р. Дніпро. Експеримент проводився протягом 7 днів
Keywords: важкі метали; синьо-зелені водорості; захист навколишнього середовища