Ініціативи Ради Європи як пан’європейський політичний ресурс протидії російській агресії - Єгорова Олена; Бичковський Андрій (Ivan Franko National University of Lviv, 2023)
Російське повномасштабне вторгнення в Україну торкається всіх об’єднаних європейським простором держав. Тому в сукупності численних виступів міждержавних об’єднань на підтримку України особливе місце належіть Раді Європи як загальноєвропейській організації. Тож метою статті є розгляд ініціатив Ради Європи як пан’європейського політичного ресурсу протидії російській агресії у російсько-українській війні. Розкрито, що Рада Європи вийшла з найбільшою кількістю заяв на підтримку України в період 24.02.2022 – 1.05.2023, втілених у рішеннях комітетів, конференцій, засідань ПАРЄ, політичних деклараціях, висновках експертів, меморандумах та планах дій. Серед ініціатив Ради Європи виявлені тематичні блоки: заяви-засудження російської агресії, заяви структур Ради Європи про відповідний напрям допомоги, документи про виключення РФ із Ради Європи, висновки про ситуаціюна війні з висвітленням злочинів окупантів, декларації про порушення прав людей, з наголосом на порушенні прав дітей, рішення про запровадження міжнародного судочинства, резолюції стосовно закриття неба над Україною, безпеки на Запорізькій атомній станції, допомоги біженцям. З’ясовано,що ініціативи Ради Європи корелюються з міжнародним правом, Статутом ООН. Russia's full-scale invasion of Ukraine affects all states united in the European area. Therefore, among numerous displays of intergovernmental associations` support of Ukraine, a special place belongs to the Council of Europe as a pan-European organization. Thus, the purpose of the article is to consider the initiatives of the Council of Europe as a pan-European political resource for countering Russian aggression in the Russian-Ukrainian war.
Initiatives of the council of europe as a pan-european politicalresource for countering russian aggression
Keywords: Рада Європи; ПАРЄ; депортація українських дітей; міжнародне судочинство; воєнний трибунал; порушення суверенітету; російська агресія; російсько-українська війна.; Council of Europe; PACE; deportation of Ukrainian children; international justice; military tribunal; violation of sovereignty; Russian aggression; Russian-Ukrainian war