Цифровий розвиток бізнесу в умовах глобалізації - Богданов О.О. (НТУ " ДП", 2024)
Сучасний розвиток світової економіки характеризується прискореною цифровою трансформацією всіх сфер суспільного життя. Цифровізація стає ключовим фактором конкурентоспроможності бізнесу, а також напрямом економічного зростання і розвитку країн. За даними Світового банку внесок цифрової економіки у світовий ВВП перевищує 15% та демонструє тенденцію до подальшого зростання. При цьому в країнах-лідерах цифрової трансформації (США, Китаю, країнах ЄС) цей показник сягає 35-40% ВВП . Особливого значення цифровізація бізнесу набуває в умовах глобалізації, оскільки вона створює нові можливості для виходу на міжнародні ринки, налагодження співпраці з іноземними партнерами та доступ до глобальних ланцюгів створення вартості. Виходячи з цього, важливим і актуальним є визначення особливостей цифрового розвитку бізнесу в умовах глобалізації та розробка рекомендацій щодо прискорення цифрової трансформації підприємств України. Аналіз глобальних трендів цифровізації свідчить про формування нової парадигми ведення бізнесу, яка базується на використанні цифрових платформ, хмарних технологій, штучного інтелекту та аналітики великих даних.
Keywords: цифровізація; цифровий розвиток бізнесу; конкурентоспроможність бізнесу; глобалізація економіки