Респонсивність як базовий принцип реалізації державної влади в сучасному державному управлінні - Баштанник О. В. (НТУ «ДП», 2025)
Вивчення особливостей функціонування інститутів у державному управлінні є дослідницькою проблемою, яка продовжує бути актуальною вже тривалий період часу. Переважно, основним предметом наукового аналізу у даному контексті виступає інституціональна спроможність як функціональний атрибут інституту. Однак, важливе значення при цьому також має чутливість інститутів до запитів із регулювання суспільних відносин. Як акцентує в даному контексті А. Колодій, “інтегральним показником, що підводить спільний знаменник під критеріями та індикаторами демократичного функціонування публічної адміністрації, є її чутливість (англ. – “responsiveness”) до громадських потреб, спроможність і готовність реагувати на вимоги” (Колодій А., 2010). З огляду на вищезазначене, вважаємо за необхідне звернути особливу увагу на співвіднесення потенціалу респонсивності та спроможності щодо реалізації управління інститутами політичної системи.
Keywords: державне управління; інституціональна спроможність; публічна адміністрація