Корупція та хабарництво: поняття, розмежування, окремі проблеми - Кулик, Катерина Василівна (НГУ, 2013)
Вчені Торонтського Університету (Канада) провели дослідження і виявили причину хабарництва: на їх думку це - суспільна безвідповідальність кожної окремо взятої людини у колективістських групах. Дослідження проведено у 22 країнах з різним типом суспільства. Вчені переконані, що схильність до хабарництва і корупції має своє джерело у колективістичному світогляді, коли кожний окремо взятий член суспільства бачить власну нездатність вплинути на суспільство в цілому, зламати «систему» і відчуває себе «гвинтиком суспільства». Тому член колективістської групи не відчуває вини за вчинені корупційні дії чи хабарництво.
Keywords: корупція; коррупция; хабарництво; взяточничество; кримінальне законодавство України; уголовное законодательство Украины