Підвищення ефективності утилізації відходів вуглезбагачення шляхом газифікації - Пінчук В. О.; Чемеринський М. С. (НТУ "ДП", 2025)
Результати дослідження показали, що процес газифікації відходів вуглезбагачення істотно обумовлений параметрами окисника. Виявлено, що максимальна концентрація CO досягається при коефіцієнті витрати окисника 0,27–0,3, а підвищення витрати зменшує відновлювальні та збільшує окисні компоненти. Визначено, що H2 зменшується, а H2O збільшується зі зростанням витрати окисника. Крім того, показано, що для підтримання температури 1873–1973 К необхідне збагачення повітря киснем ≥35%, що забезпечує 80% відновлювальних і 14% окисних компонентів. The results showed that gasification performance is highly sensitive to oxidizer parameters. The maximum CO concentration was achieved at an oxidizer flow coefficient between 0.27 and 0.30. Increasing the oxidizer flow reduced the proportion of reducing components and increased the oxidizing species. In particular, H2 concentration decreased while H2O content increased with higher oxidizer flow rates. The study also found that maintaining a gasification temperature of 1873-1973 K requires oxygen enrichment of the air to at least 35%. This ensures syngas composition with approximately 80% reducing and 14% oxidizing components.
Increasing the efficiency of waste disposal coal enrichment through gasification
Keywords: газифікація; відходи вуглезбагачення; генераторний газ; окисник; gasification; coal beneficiation waste; syngas; oxidizer.