Аналіз шкоди від бойових дій для земельних ресурсів із застосуванням дистанційних методів та ГІС-технологій - Міронов І. В.; Колесник В. Є.; Бучавий Ю. В. (Dnipro University of Technology, 2025)
Наукова новизна. Полягає у використанні SAS.Planet у поєднанні з ГІС QGIS для високоточного картографічного моделювання пошкоджених земель. Встановлено закономірності змін рослинного покриву залежно від інтенсивності бойових дій, виконано класифікацію земельних ділянок за рівнем їх екологічної і ресурсної деградації в період бойових дій у 2022– 2024 роках. Подальшого розвитку набули методи побудови моделей висот і автоматизованого аналізу пошкоджених територій, в тому числі вирвами від снарядів, на основі їх дистанційного зондування з використанням радарних даних високої розділової здатності. Scientific novelty. It consists of using SAS.Planet in combination with QGIS GIS for high-precision cartographic modelling of damaged land. The regularities of changes in vegetation cover as a function of the intensity of hostilities were established, and land areas were classified according to the degree of their environmental and resource degradation during the period of hostilities in 2022–2024. Methods for building height models and automated analysis of damaged areas, including shell craters, based on their remote sensing using high-resolution radar data were further developed.
Analysis of damage from military actions to land resources using remote sensing and GIS-technologies
Keywords: геоінформаційні технології; дистанційне зондування Землі (ДЗЗ); екологічні наслідки війни; землекористування; вегетаційний індекс (NDVI); відновлення земель; geoinformation analysis; remote sensing; environmental consequences of war; land use; vegetation index (NDVI); land restoration