Геодинаміка морського узбережжя сходу України та інженерні заходи з управління абразією - Головко, Карина Сергіївна (My University, 2022)
Об’єктом дослідження в кваліфікаційній роботі є процеси утворення морських берегів, геологічна будова, механізми формування та вплив на інженерно-геологічний та геомеханічний стан смт Сєдо́во. Мета дослідження – прогнозування можливих змін ландшафту та геологічних структур смт Сєдо́во. В роботі наведена характеристика географічного положення, кліматичних, гідрогеологічних умов і геологічної будови району досліджень, проаналізована інженерно-геологічної будова та гідрогеологічні умови ділянки, охарактеризовано фізико-механічні властивості порід. На основі виконаного аналізу проведені розрахунки переробки берегової зони за двома методами – Качугіна та Золотарьова, спрогнозована динаміка переробки берегової лінії енергією хвилювання Азовського моря, виконаний огляд сучасних методів управління геодинамікою на морських узбережжях для збереження ландшафту, зроблено обґрунтування інженерних заходів щодо захисту прибережної зони досліджуваної ділянки.
Keywords: АБРАЗІЯ, АЗОВСЬКЕ УЗБЕРЕЖЖЯ, БЕРЕГОЗАХИСТ, ГЕОДИНАМІКА, МЕТОД ЗОЛОТАРЬОВА, МЕТОД КАЧУГІНА, ПЕРЕРОБКА БЕРЕГІВ