Технологія заповнення закріпного простору демпферним забучуванням при проведенні гірничих виробок - Халимендик, О. В.; Вигодін, М. О.; Солодянкін, О. В. (My University, 2018)
Виконаний аналіз існуючих способів заповнення закріпного простору гірничих виробок вугільних шахт. Розроблено схему використання подрібнених вуглевмісних порід для заповнення закріпного простору гірничих виробок з метою створення демпферного забучування в системі «кріплення – масив». Запропоновано варіанти реалізації розробленої схеми. Технічне рішення за даним способом заповнення простору між кріпленням гірничої виробки і породним масивом створює наступні можливості: спрощення технологічного регламенту робіт із забучування; підвищення якості, механізації робіт і рівня безпеки; розвантаження кріплення підпорного типу від переміщень більше 0,2 м та гірського тиску здатного порушити цілісність конструкції підпірного кріплення; рівномірного розподілення навантаження на кріплення; заповнення пустот між кріпленням та породним контуром; зниження вартості гірничо-прохідницьких робіт шляхом використання породи від проведення гірничих виробок; виключення необхідності використання в’яжучих матеріалів; збільшення безремонтного періоду; зменшення об’єму порід, що видають на поверхню.

Выполнен анализ существующих способов заполнения закрепного пространства горных выработок угольных шахт. Разработана схема использования измельченных углевмещающих пород для заполнения закрепного пространства горных выработок с целью создания демпферной забутовки в системе «крепь – массив». Предложены варианты реализации разработанной схемы. Техническое решение по данному способу заполнения пространства между крепью горной выработки и породным массивом создает следующие возможности: упрощение технологического регламента работ по забутовке; повышение качества, механизации работ и уровня безопасности; разгрузки крепи подпорного типа от перемещений более 0,2 м и горного давления способного нарушить целостность конструкции подпорной крепи; равномерного распределения нагрузки на крепь; заполнения пустот между крепью и породным контуром; снижение стоимости горно-проходческих работ путем использования породы от проведения горных выработок; исключение необходимости использования вяжущих материалов; увеличение безремонтного периода; уменьшение объема пород, выдаваемых на поверхность.

The analysis of existing ways of filling the fixed mine workings space of coal mines is made. A scheme has been developed for the use of crushed coal-bearing rocks to fill the fixed space of mine workings with the aim of creating a damper in the "support-massif" system. Variants of realization developed scheme are offered. The technical solution for this method of filling the space between the support of the mine workings and the rock mass provides with the following possibilities: simplification of the technological schedule of work on backstopping; improving the quality, mechanization of work and the safety level; unloading the support of the retaining type from displacements more than 0.2 m and the rock pressure capable disrupting the integrity of the retaining structure; uniform distribution of load on the support; filling of voids between the support and the rock contour; decrease in the cost of mining and tunneling works by using rock from mining workings; elimination of the need to use binders; an increase of the maintenanceless period; reduction in the volume of rocks produced on the surface.
Technology of creating a backfill between the support and rock contour in the construction of mine workings
Keywords: гірнича виробка; кріплення; забучування; стійкість гірничої виробки; зменшення витрат; мехінізація; горная выработка; крепь; забутовка; устойчивость горной выработки; уменьшение расходов; механизация