Використання вібраторів для вивільнення прихопленого бурильного інструмента - Мойсишин, Василь; Левчук, Катерина (Дніпро : НГУ., 2016)
У процесі розробки нафтових і газових родовищ нафтовики стикаються з технічними та технологічними проблемами, що пов’язані з ускладненнями. Серед усіх видів аварій найпоширенішими залишаються прихоплення бурильного інструмента. Небезпека появи прихоплень зростає зі збільшенням глибини буріння свердловин. Оскільки сучасні технологічні способи й технічні засоби ліквідації таких аварій не забезпечують бажаних результатів, актуальною залишається задача вивільнення заклиненої бурильної колони (БК), що має наукове і практичне значення.
Keywords: використання вібраторів; использование вибраторов; бурильний інструмент; бурильный инструмент; буріння свердловин; бурение скважин