Методичні засади оцінювання результативності інноваційної діяльності підприємств з позицій їхньої конкурентоспроможності - Іванець Д. В. (НТУ "ДП", 2023)
Результати. У статті проаналізовано особливості оцінювання результативності інноваційної діяльності підприємств з позицій їхньої конкурентоспроможності. Визначено тенденції зміни кількості впроваджених видів інноваційної продукції та динаміки витрат на інновації промислових підприємств за даними офіційної статистики. Проаналізовано етапи оцінки ефективності інноваційної діяльності підприємства. Обґрунтовано основні підходи до визначення ефективності інноваційної діяльності підприємств з огляду на їхню конкурентоспроможність. Розглянуто систему показників, які інтегрують в собі різні методики оцінки ефективності інноваційної діяльності підприємств. Проаналізовано чинники, які уповільнюють розвиток інноваційного потенціалу вітчизняних підприємств. Results. The article analyses the specifics of assessing the effectiveness of innovation activity of enterprises from the standpoint of their competitiveness. It identifies tendencies of change in the number of introduced types of innovative products and dynamics of expenditures on innovations of industrial enterprises according to official statistics. The stages of evaluating the efficiency of the enterprise's innovation activities are analysed. The main approaches to determining the efficiency of innovation activities of enterprises from the standpoint of their competitiveness are substantiated. The system of indicators that integrate various methods of assessing the efficiency of innovation activities of enterprises is considered. The factors that hinder the development of the innovation potential of domestic enterprises are analysed.
Methodological bases for assessing the effectiveness of the enterprises' innovation activity from the standpoint of their competitiveness
Keywords: підприємство; інноваційна діяльність; оцінювання результативності інноваційної діяльності підприємств; конкурентоспроможність; ефективність; enterprise; innovation activity; evaluation of the effectiveness of innovation activity of enterprises; competitiveness; efficiency