Економічна доцільність видобутку метану з газогідратних покладів неоднорідної структури - Сай, К.С; Петльований, М.В; Лозинський, В.Г; Саїк, П.Б (Донецький національний технічний університет, 2018)
Мета. Визначення економічної доцільності розробки газогідратних покладів неоднорідної структури на підставі встановлених технологічних параметрів їх розкладання для підвищення інвестиційної привабливості видобутку додаткових газових ресурсів з Чорного моря. Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі виконані аналітичні розрахунки економічних показників видобутку газу з газогідратного родовища. В розрахунках використано технологічні параметри, що отримані при проведенні власних експериментальних досліджень зони дисоціації газогідратних покладів неоднорідної структури (тобто таких, що містять певну частку породних включень). При розрахунку витрат враховано їх основні складові – витрати, що пов’язані з безпосереднім бурінням свердловин; встановленням обладнання та оснащенням свердловин; фактичною експлуатацією свердловин з використанням обладнання, тобто витрати, напряму пов’язані з процесом викачування метану з газогідратних покладів. Результати. Запропоновано інноваційну технологічну схему розробки покладів газових гідратів, що містять частку породних включень, в акваторії Чорного моря. Встановлено, що собівартість видобутку 1000 м3 газу за запропонованою технологією є у 1,2 – 8 разів (залежно від частки породних включень у газогідратному покладі) нижчою від собівартості видобутку газу на суші з існуючих у країні газових родовищ. Визначено прибуток від реалізації газу метану та період окупності запропонованої інноваційної технології розробки газогідратних покладів неоднорідної структури. Наукова новизна. Для умов ділянки газогідратного родовища Чорного моря, що розглядається в роботі, виявлено експонентну залежність собівартості вилученого газу метану з покладу в залежності від частки породних включень. Практична значимість. Розроблено алгоритм розрахунку попередньої економічної ефективності для визначення доцільності видобутку метану з морських газогідратних покладів неоднорідної структури.

Цель. Определение экономической целесообразности разработки газогидратных залежей неоднородной структуры на основании установленных технологических параметров их разложения для повышения инвестиционной привлекательности добычи дополнительных газовых ресурсов из Черного моря. Методы исследования. Для достижения поставленной цели в работе выполнены аналитические расчеты экономических показателей добычи газа из газогидратного месторождения. В расчетах использованы технологические параметры, полученные при проведении собственных экспериментальных исследований зоны диссоциации газогидратных залежей неоднородной структуры (содержащих определенную долю породных включений). При расчете расходов учтены их основные составляющие – расходы, связанные с непосредственным бурением скважин; установкой оборудования и оснащением скважин; фактической эксплуатацией скважин с использованием оборудования, то есть расходы, напрямую связанные с процессом выкачивания метана из газогидратных залежей. Результаты. Предложено инновационную технологическую схему разработки залежей газовых гидратов, содержащих долю породных включений, в акватории Черного моря. Установлено, что себестоимость добычи 1000 м3 газа по предложенной технологии в 1,2 – 8 раз (в зависимости от доли породных включений в газогидратной залежи) ниже себестоимости добычи газа на суше из существующих в стране газовых месторождений. Определена прибыль от реализации газа метана и период окупаемости предложенной инновационной технологии разработки газогидратных залежей неоднородной структуры. Научная новизна. Для условий участка газогидратного месторождения Черного моря, рассматриваемого в работе, обнаружено экспоненциальную зависимость себестоимости изъятого газа метана из залежи в зависимости от доли породных включений. Практическая значимость. Разработан алгоритм расчета предварительной экономической эффективности для определения целесообразности добычи метана из морских газогидратных залежей неоднородной структуры.

Purpose. Determination of economic efficiency of gas hydrates deposits development of heterogeneous structure based on established technological parameters of their decomposition for increase the investment attractiveness of additional gas resources extraction from the Black Sea. Methods. To achieve this purpose, analytical calculations of economic indicators of gas extraction from a gas hydrates deposit are performed. In the calculations, the technological parameters obtained in conducting own experimental studies of the dissociation zone of the gas hydrates deposits of a heterogeneous structure (i.e., containing a certain share of rock inclusions) are used. In calculating costs, their main components are considered – the costs associated with drilling wells; installation of equipment and equipment of wells; actual operation of wells with the use of equipment, i.e., costs directly related to the process of methane pumping from gas hydrates deposits. Findings. An innovative technological scheme for the of gas hydrates deposits development that contain the share of rock inclusions in the Black Sea area is proposed. It is established that the cost of extraction of 1000 m3 of gas according to the proposed technology is 1,2 – 8 times (depending on the share of rock inclusions in the gas hydrates deposit) lower than the cost of gas extraction on land from existing gas deposits in the country. The profit from the methane gas sale and the payback period of the proposed innovative technology for the gas hydrates deposits development of the heterogeneous structure are determined. Originality. For the conditions of the gas hydrates deposit in the Black Sea, which is considered in the work, the exponential dependence of the cost of the sequestered methane gas from the deposit was determined, depending on the proportion of rock inclusions. Practical implication. An algorithm for calculating the previous economic efficiency has been developed to determine the expediency of methane extraction from marine gas hydrates deposits of a heterogeneous structure.
Keywords: газогідратний поклад; технологічна схема; собівартість видобутку; величина прибутку; термін окупності; породні включення