Цілі управління в системі економічної безпеки підприємства - Ляшенко, О. М. (НГУ, 2012)
Безпекознавство розглядає систему як множину елементів, взаємозв’язок яких зумовлює її цілісність. Дослідження безпеки як загальнонаукової категорії, розгляд її епістемології, здійснений з використанням положень екосестейту, екосекенту, загальної теорії систем, теорій і концепцій функціонування та розвитку підприємства, а також за результатами опрацювання наукових праць вітчизняних і зарубіжних учених з питань економічної свободи, гармонізації інтересів, управління підприємством дозволили виявити зв’язків, що мають місце як усередині досліджуваного об’єкта, так і в його взаємозв'язку із зовнішнім середовищем, розглянути структуру системи економічної безпеки та пояснити ґенезу економічної безпеки підприємства. За результатами проведеного дослідження поняття «економічна безпека підприємства», на відміну від найпоширенішого його розуміння як стану захищеності від загроз, тлумачиться автором як результат керованих процесів досягнення тріади цілей управління економічною безпекою підприємства, що забезпечує набуття певної міри його економічної свободи в межах наявних об’єктивних і суб’єктивних обмежень, властивих системі економічної безпеки.
Keywords: економічна безпека підприємства; ціль управління