Зв'язок між вмістами берилію та нікелю у вугільному пласті с5 шахти «Павлоградська» (Україна) - Ішков, Валерій Валерійович; Дрешпак, Олександр Станіславович; Козар, Микола Антонович; Березняк, Олена Олександрівна; Чечель, Павло Олегович (My University, 2024)
Загальна актуальність дослідження вмісту і зв'язку Ве та Ni у вугільних пластах обумовлена їх відношенням до переліку «потенційно токсичних» елементів у вугіллі, які згідно нормативним документам повинні обов'язково досліджуватись. Аналіз виконаних досліджень свідчить про: 1) невідповідність емпіричних вибірок розглянутих характеристик нормальному або логнормальному закону розподілу; 2) фіксується полімодальность розподілу Ве та Ni.; 3) встановлено дуже незначний та зворотний зв'язок між концентраціями Ве та Ni; 4) розраховане рівняння регресії дозволяє прогнозувати тільки загальні тенденції зміни концентрацій Ве у вугільному пласті с5 поля шахти «Павлоградська».
Keywords: вміст берилію; вміст нікелю; шахта «Павлоградська»; вугільний пласт