Ідеали українського козацтва: телеологічний та гендерний аспекти (приклад бойових мистецтв) - Качуріна Владислава Олександрівна (Національний технічний університет "Дніпровська політехніка", 2025)
Об'єкт дослідження - принципи бойових мистецтв доби українського козацтва у їх філософському аналізові. Предмет дослідження - ідеали, цінності та культурні аспекти бойових мистецтв козацької доби. Мета дослідження - розкрити ідеали бойових мистецтв доби українського козацтва, висвітлити їх телеологічні принципи та зміст як, свого роду, доцільність, а також, обґрунтувати збалансованість розподілу функцій на прикладі гендерного аспекту. Українське козацтво – унікальний феномен в історії українського народу, який сформувався внаслідок поєднання військових, культурних та духовних традицій. Бойові мистецтва козацтва, як складова цієї системи, були не лише засобом самозахисту чи військової тактики, але й відображенням світогляду, ідеалів та цінностей тогочасного суспільства. Унікальність цих традицій полягає в тому, що вони поєднували практичні навички з високими морально-етичними принципами, формуючи у воїна не лише фізичну силу, а й духовну стійкість. Гендерний аспект нам здається обґрунтованим оскільки рівність функцій, баланс протилежностей у добу козацтва може надати приклади ефективного і доцільного розподілу обов’язків та можливостей як чоловіків, так і жінок, а сьогодні, у цифрову еру, ця необхідність виявляється більш важливою у контексті досягнення сталого і спільного добробуту європейських країн, а не перевага лише цілого над частиною. Методи дослідження включають історичний аналіз, компаративістський метод, телеологічний підхід та гендерний аналіз. Наукова новизна роботи полягає у комплексному аналізі ідеалів бойових мистецтв доби українського козацтва, зокрема їхнього телеологічного та гендерного аспектів, що може дозволити більш органічно адаптуватися до європейських цінностей на основі історично-зумовленого менталітету громадян України, сформулювати суспільні уявлення та слідувати спільним цінностям. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання у сфері освіти, культурних досліджень та популяризації історико-культурної спадщини України.
Качуріна В.О. Ідеали українського козацтва: телеологічний та гендерний аспекти (приклад бойових мистецтв) / Качуріна Владислава Олександрівна : кваліфікаційна робота бакалавра. - Дніпро, 2025. – 57 с.
Keywords: КОЗАЦТВО; ГЕНДЕР; ТЕЛЕОЛОГІЯ; ДІАЛЕКТИКА; «ЧАСТИНА-ЦІЛЕ»