Соціально-побутові аномалії та прояви девіантної поведінки серед населення менонітських громад Хортицької волості наприкінці XIX - на початку XX ст.( за матеріалами Хортицького волосного суду) - Берестень, Ю. В. (НГУ, 2013)
На основі маловідомих архівних матеріалів розглянуті проблеми виникнення та розвитку соціально-побутових аномалій та проявів девіантної поведінки серед населення менонітських колоній Хортицької волості на рубежі ХІХ – початку ХХ століття, досліджено особливості побутових конфліктів та їх вплив на колоністський соціум.

On the basis of the not popular archived materials of problem of origin and development of social anomalies that displays of deviant behavior among the population of менонитских colonies of Chortitz of volost on the border of ХІХ - ХХ of century began, the features of domestic conflicts are investigational that their influence on colonist society
Keywords: меноніти; південь України; девіантні відхилення; колонії; Mennonites; South of Ukraine; deviants rejections; colonies