Аналіз діючих вимог та екологічних ризиків захоронення стічних вод у геологічних формаціях - Іванчук Н. В. (НТУ «ДП», 2024)
Забруднення навколишнього середовища стічними водами є однією з ключових екологічних проблем сучасності. Для її вирішення необхідне ефективне управління цим ресурсом, особливо забезпечення належного очищення та утилізації стічних вод. Одним з методів захоронення та зберігання забруднених вод є їх закачування у геологічні структури. Він базується на природних властивостях геологічних формацій і забезпечує довготривале та відносно безпечне, для навколишнього середовища, зберігання вод у глибоких водоносних горизонтах, соляних куполах та придатних для цього шарах порід. При закачці необхідно забезпечити відповідний стан забруднених вод, тому основна мета цієї роботи є аналіз чинних нормативно-правових актів та екологічних вимог щодо стічних вод, які підлягають захороненню.
Keywords: стічни води; екологічна проблема; утилізація