Українські ремесла та художні промисли як система існування традиційного суспільствам - Афанасьєва, Катерина (My University, 2024)
Актуальність теми дослідження: полягає в необхідності збереження та розвитку народних художніх промислів та ремесл як складової частини національної культури. Формування та реалізація ефективної державної політики щодо центрів народних промислів має сприяти їх розвитку як об'єктів культурного туризму, виробників сувенірної та декоративно-прикладної продукції, центрів естетичного та патріотичного виховання молоді. Мета роботи: дослідження традиційних українських ремесл та художніх промислів, їх популяризація в сучасній Україні. Для досягнення мети було поставлено такі завдання: 1. Розглянути українські ремесла та народні промисли як невід’ємну частину культури і побуту українського народу. 2. Визначити процес становлення традиційної господарської спеціалізації в Україні: від Бойківщини до Київського Полісся. 3. Дослідити особливості формування та розвитку гончарства, шкфряно-хутряної, деревообробної, текстильної та інших галузей народного господарства 4. Охарактеризувати методи пуляризації народних промислів та ремесл в сучасному українському суспільстві 5. Визначити перспективи розвитку народних промислів та ремесл як складової історико-культурної спадщини українського народу. Об’єкт дослідження: історико-культурна спадщина українського народу ХІХ- ХХ ст. Предмет дослідження: розгляд та популяризація українських ремесл та народних промислів на території України.
Keywords: українські ремесла, українські художні промисли, культура України