Визначення стану сильного душевного хвилювання при кваліфікації умисного вбивства за ст. 116 ККУ - Драган, Яна Вікторівна (НГУ, 2013)
Законодавством України передбачається такий привілейований склад злочину, як умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання, що закріплене у ст. 116 Кримінального кодексу України. Пом'якшення кримінальної відповідальності за цей вид вбивства викликане двома обставинами. По-перше, суспільно небезпечне діяння особи спровоковане протизаконним насильством, систематичним знущанням або тяжкою образою з боку потерпілого. По-друге, суб'єктивна сторона складу даного злочину характеризується особливим емоційним станом суб'єкта - його сильним душевним хвилюванням, а умисел на позбавлення життя потерпілого виникає раптово і реалізується негайно.
Keywords: визначення стану; определение состояния; сильне душевне хвилювання; сильное душевное волнение; умисне вбивства; умышленное убийство; привілейований склад злочину; привилегированный состав преступления