КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ У ФОКУСІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ВІДНОСИН І ВАРШАВСЬКОГО ДОГОВОРУ (1918-1920 PP.) - ЗАВАЛЬНЮК, О.М. (Гуманітарний журнал, 2010)
На основі архівних і опублікованих джерел, праць українських істориків досліджується питання про вплив внутрішнього і зовнішнього польських чинників на процес заснування, відкриття і функціонування Кам’янець-Подільського державного українського університету - одного із найбільших досягнень культурного відродження України у 1918-1920 pp., ставлення професури і студентства зазначеного вишу до режиму польського адміністрування в регіоні і його центрі та союзу Петлюра-Пілсудський.

On the basis of archival and published data, works of Ukrainian historians, the issue on the impact of external and internal Polish factors upon the foundation, opening and functioning of Kamyanets’- Podil’s’ky State Ukrainian university -one of the greatest achievements of the Ukrainian cultural revival in 1918-1920; and the attitude of the professors and students of the High school mentioned towards the regime of Polish administration in the region and its center and the alliance Petlyura- Pilsuds’ky are being investigated .
Keywords: Кам’янець-Подільський державний український університет, польська громада, професура, студенти-галичани, студенти-поляки, польське адміністрування, депортація, конвенція, політичні настрої. Kamyanets’-Podil’s’ky State Ukrainian university, Polish community, professors, Galician students, Polish students,Polish administration, deportation, convention, political attitudes