Обґрунтування управлінських рішень щодо удосконалення системи оплати праці працівників підприємства (за матеріалами ТОВ «Технік Машинес Інтернешенел») - Омельчук Данило Олександрович (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота ступеня бакалавр спеціальності 073 Менеджмент, НТУ «Дніпровська політехніка» (ОП Менеджмент), Дніпро, 2024. Об’єкт розроблення – процес обґрунтування управлінських рішень щодо удосконалення системи оплати праці працівників підприємства. Мета роботи –обґрунтування управлінських рішень щодо удосконалення системи оплати праці працівників підприємства. Основні результати кваліфікаційної роботи бакалавра полягають у такому: визначено сучасні підходи до оцінки персоналу суб’єктів господарювання; досліджено класифікацію напрямів та методів оцінки персоналу підприємства;узагальнено підходи до оцінювання ефективності системи управління персоналом;надано загальні відомості про підприємство та характеристику його конкурентного оточення; проаналізовано фінансово-господарську діяльність ТОВ «Технік Машинес Інтернешенел»;оцінено показники ділової активності підприємства;проаналізовано показники доходності підприємства;досліджено вплив мотиваційних факторів на продуктивність праці;удосконалено діючу систему оплати праці шляхом мотивації персоналу ТОВ «Технік Машинес Інтернешенел» та оцінено ефективність запропонованих заходів.
Substantiation of managerial decisions regarding the improvement of company's employee remuneration system (based on the materials of “Technic Machines International” LLC)
Keywords: персонал; оцінка персоналу; мотивація; конкурентоспрможність; оплата праці; ефект; ефективність