Передача справ з одного суду до іншого - Блінова, Г. О.; Казак, Є. С. (НТУ ДП, 2024)
Для забезпечення права кожного на справедливий суд та повагу до інших гарантованих Конституцією і законами України прав і свобод у системі судоустрою утворюються і функціонують суди різних ланок та інстанцій, компетенція і повноваження яких щодо розгляду та вирішення тих чи інших спорів визначаються процесуальним законом, наголошують М.П. Баб’юк та О.А. Руденко. Вчені зазначають, що розмежування компетенції щодо здійснення правосуддя у цивільних, господарських, адмінітартивних справах між судами однієї ланки залежно від території, на яку поширюються їх повноваження, здійснюється за правилами територіальної юрисдикції. Разом із тим, на практиці непоодинокими є випадки пред’явлення позову з порушенням правил територіальної підсудності, встановлених у ЦПК, ГПК, КАС України, або неможливості здійснення розгляду і вирішення справи компетентним судом з об’єктивних причин [1, c. 12]. За таких обставин для забезпечення виконання завдань цивільного, господарського, адмінітсративного судочинства передбачено процесуальний порядок передачі справи з одного суду до іншого.
Keywords: судова влада; судова система; конституція України