Національне відродження в українському мистецтві на початку ХХ століття - Одрехівський Роман Васильович (НТУ "ДП", 2025)
У наш час національного піднесення під час агресії зі сторони сусідньої держави важливим є питання історичних аспектів національного відродження в українському мистецтві та культурі. У ХІХ столітті українська культура пройшла декілька специфічних етапів розвитку і на початку ХХ століття вступила у період національного відродження. Особливістю цього періоду було те, що українське мистецтво і культура розвивалася головно у двох напрямках 1) із еклектичним наслідуванням історичних стилів, 2) із застосуванням орнаментально-композиційних систем традиційного народного мистецтва. Інколи ці два напрямки поєднувалися поміж собою. Власне, ця тенденція проходить як основна у розвитку мистецтва національного відродження в регіоні кінця ХІХ ‒ початку ХХ століття.
Keywords: національне відродження; українське мистецтво початку ХХ століття; українська культура