Зміна імені (власного імені, по батькові, прізвища) фізичної особи - Золотухіна, О. А.; Махова, Л. О. (НТУ ДП, 2022)
Ім’я здавна є засобом індивідуалізації людини в суспільстві та належить до особистих немайнових благ фізичної особи. Значення цього блага в цивільному обігу полягає в тому, що фізична особа набуває прав і створює для себе цивільні обов’язки, а також здійснює ці права і виконує ці обов’язки від свого імені. Фізична особа має право на ім’я, яке не може бути відчужене. Ім’я необхідно людині для реалізації цивільних прав і обов’язків, що нормативно закріплено в статті 28 Цивільного кодексу України. Одночасно у частині третій цієї статті зазначено, що ім’я фізичній особі надається відповідно до закону [1]. В Україні найменування прізвища, ім’я та по батькові є обов’язковими елементами повного імені, яке вживається в офіційних документах. Вони є тими ознаками, які індивідуалізують особу, виділяють її з-поміж інших, надаються їй при державній реєстрації народження і є невід’ємними від неї.
Keywords: фізична особа; ім'я; цивільне право