Інженери у складі депутації від українських губерній у Державній Думі Російської імперії (1906 - 1917 рр.) - Коник, О. О. (My University, 2009)
В останні два-три десятиліття історики проявляють постійний інтерес до народу як носія влади і до форм участі його в державотворенні. Досвід прожи-тих років трактується як надбання нації, відтак вивчення комплексу проблем, пов’язаних з участю депутатів від українських губерній Російської імперії в ін-ституції парламентського типу – Державній думі – є актуальною проблемою. Об’єктом цього дослідження є суспільно-політичні процеси в українських губе-рніях Російської імперії, власне у Наддніпрянській Україні, на початку ХХ ст., предметом – депутати Державної думи перших чотирьох скликань, обрані від українських губерній і міст, конкретно – інженери за фахом. Мета дослідження – розгляд соціопрофесійної групи технічної інтеліген-ції в загальному складі думської депутації. Цьому складу притаманна в цілому дуже строката структура у своїх соціальних, політичних, освітніх, професійних, конфесійних та інших характеристиках. Тому, окрім іншого, необхідно визна-чити місце інженерів у цьому середовищі й подати конкретну інформацію про них. При цьому власне думська діяльність їх наразі не розглядається, як і пода-льша їх доля після 1917 року. Завдання щодо конкретної інформації випливає зі стану історіографічної розробки проблеми. Думська проблематика є дуже популярною у Російській Федерації; сплеск інтересу до неї посилився у зв'язку з широким відзначенням столітнього ювілею Думи у РФ у 2006 році [13]. В Україні досі не існує якогось центру вивчення зазначених проблем, проте на рівні дисертаційних досліджень та статей їх розробка все ж здійснюється, причому географія таких досліджень досить широка, від Харкова до Кам’янця-Подільського [9; 5]. Висвітлення ж теми у заявленому формулюванні досі нам невідоме.
Keywords: Державна Дума; історія української губернії