Інклюзія військових у національний соціально -економічний простір - Шинкарук Л. В.; Прушківська Е. В.; Шепелєва Л. М. (НТУ "ДП", 2024)
Результати. У статті визначено необхідність та роль інклюзії військових у соціальне середовище задля стабільності та розвитку країни. Виявлено причини та напрями інклюзії українських ветеранів у соціально-економічний простір країни для забезпечення психологічного та соціального благополуччя ветеранів, ефективного використання людського капіталу, політичної стабільності, культурної інтеграції та соціальної справедливості. Обґрунтовано, що в Україні мають бути розроблені заходи боротьби за людину та людяність у роботі з військовими та населенням, що постраждало від бойового оперативного стресу та створення уніфікованої системи для лікування та соціалізації ветеранів війни. Встановлено, що вибір майбутнього бізнесу залежить від індивідуальних навичок, інтересів та досвіду ветеранів, а також від ринкових умов та доступних ресурсів, які є в країні. Підкреслено необхідність підтримки з боку держави та громадських організацій, щоб забезпечити успішний старт та розвиток бізнесу колишніми військовими. Узагальнено, що стимулювання бізнесу для ветеранів в Україні вимагає комплексного підходу, який включає фінансову, освітню, консультаційну, інформаційну та інфраструктурну підтримку. Це допоможе ветеранам успішно інтегруватися в економічне життя країни та зробити свій внесок у її розвиток. Results. The article defines the need and role of military inclusion in the social environment for the stability and development of the country. The reasons and directions for the inclusion of Ukrainian veterans in the socio-economic space of the country are identified to ensure the psychological and social well-being of veterans, the effective use of human capital, political stability, cultural integration and social justice. It is substantiated that Ukraine should develop measures to fight for a person and for the humanity in working with the military and the population affected by combat operational stress, and create a unified system for the treatment and socialization of war veterans. It is established that the choice of future business depends on the individual skills, interests and experience of veterans, as well as on market conditions and available resources in the country. The author emphasizes the need for support from the state and public organizations to ensure the successful start and development of business by former military personnel. The author summarizes that stimulating business for veterans in Ukraine requires a comprehensive approach that includes financial, educational, consulting, information and infrastructure support. This will help veterans successfully integrate into the economic life of the country and contribute to its development.
Inclusion of the military in the national social and economic space
Keywords: бойовий стрес; бізнес; військові; ветерани; інклюзія; інклюзивний розвиток; соціально-економічний простір; національна економіка; combat stress; business; military; veterans; inclusion; inclusive development; socio-economic space; national economy