Дослідження факторів, що впливають на площу контакту шини з поверхнею проїзної частини - Бєлятинський, А. О.; Краюшкіна, К. В.; Скрипченко, О. В. (НГУ, 2014)
В сучасному науковому світі велика увага приділяється вивченню та розробці емпіричних методів визначення факторів, що впливають на процес зносу покриття автомобільної дороги. Окрему частину в теорії взаємодії колеса автомобільного транспорту із покриттям автомобільної дороги представляє вивчення плями контакту, а саме параметрів, що впливають на її геометричні характеристики, а внаслідок і на зчіпні характеристики в цілому. Існує ряд конструктивних факторів, що впливають на розмір плями контакту, тиск усередині шини, тип малюнку протектора, а також швидкість руху транспортного засобу. В теорії вивчення фрикційної пари «колеса-опорна поверхня» зазвичай приймають деякі допущення. Основа, по якій перекатується колесо вважається абсолютно жорсткою, а форму плями контакту приймають близькою до прямокутної.
Keywords: автомобільні дороги; автомобильные дороги; автомобільний транспорт; автомобильный транспорт; шини автомобіля; шины автомобиля; механічне деформування; механическое деформирование