Новітні принципи теплонасосних та когенераційних технологій використання викидного тепла - Табаченко, М. М.; Самуся, В. І.; Дичковський, Р. О.; Фальштинський, В. С.; Оксень, Ю. І. (Видавництво НГУ, 2012)
Значну увагу присвячено екологічній чистоті технологічних процесів тепло- та електропостачання, а також охороні навколишнього природного середовища, що обумовлено широким застосуванням ефективного енергоощадливого обладнання – теплових насосів і технологій на їх основі. Показано, що впровадження теплонасосних установок зменшує собівартість виробництва енергоносіїв, дозволяє економити значні об’єми органічного палива в традиційних енергокотлах. Висвітлено нові тенденції у розвитку нетрадиційних біоенергетичних технологій та комбінованого виробництва енергоносіїв з біомаси, геотермальної енергії, теплоти ґрунтових масивів і сонячної енергії, автономних водневих енергоустановок, породних відвалів. Викладено результати теоретичних і експериментальних досліджень, розроблено математичні моделі перебігу процесів теплообміну в елементах теплопостачання. Розглянуто можливість і умови стійкого розвитку енергетики України з урахуванням світового досвіду. Показано переваги розвитку на основі використання сучасних технологій переробки вугілля, потенціалу енергоресурсозаощадження, відновлюваних і вторинних ресурсів. Призначено для широкого кола інженерно-технічних працівників вугільної, енергетичної та гірничо-хімічної галузей промисловості, науково-дослідних і проектних організацій. Може бути корисною викладачам, аспірантам, магістрам і студентам гірничих, енергетичних та хіміко-технологічних вузів.
Keywords: викидне тепло; геотермальна енергія; когенераційна технологія; нетрадиційна енергетика; перетворення енергії; теплонасосна технологія