Удосконалення методичних засад розвитку корпоративної культури як чинник конкурентоспроможності підприємства - Крисан Олени Геннадіївни (My University, 2022)
Пояснювальна записка кваліфікаційної роботи магістра на тему: «Удосконалення методичних засад розвитку корпоративної культури як чинник конкурентоспроможності підприємства». Обсяг роботи: 83 сторінки, 8 рис., 12 табл., 43 інформаційних джерела, 3 додатки. Об’єктом дослідження є процес управління розвитком корпоративної культури як чинник конкурентоспроможності підприємства. Предметом дослідження є теоретичні засади та практичні аспекти управління розвитком корпоративної культури як чинника конкурентоспроможності підприємства. Мета дослідження – удосконалити методичні підходи до управління розвитком корпоративної культури підприємства як чинника його конкурентоспроможності. У першому розділі наведені теоретичні положення стосовно корпоративної культури організації. Здійснений огляд літературних джерел за темою дослідження. Визначений методологічний апарат дослідження. У другому розділі здійснений аналіз господарської діяльності підприємства сфери промислового виробництва. Визначені фактори формування корпоративної культури підприємства. Встановлені основні проблеми розвитку корпоративної культури як чинника конкурентоспроможності підприємства. У третьому розділі наведені рекомендації щодо підвищення рівня корпоративної культури підприємства. Визначені організаційні засади розвитку корпоративної культури підприємства. Сфера практичного застосування результатів роботи – підприємства за видами економічної діяльності.
Keywords: КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА, ПІДПРИЄМНИЦТВО, КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ, ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ, РІВНІ УПРАВЛІННЯ, ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ