Забезпечення стійкості магістрального уклону в зоні впливу геологічного порушення в умовах ШУ «Покровське» - Червонюк, Р.В. (My University, 2019)
Кваліфікаційна робота: 94 с., 6 табл., 24 рис., 5 дод., 27 джерела. ВУГІЛЬНИЙ ПЛАСТ, УКЛОН, ГЕОЛОГІЧНІ ПОРУШЕННЯ, СТІЙКІСТЬ, ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ, ТЕХНІЧНІ РІШЕННЯ. Об’єкт дослідження – стійкість протяжної похилої гірничої виробки, траса якої перетинає геологічні порушення. Мета роботи – розробка технічних рішень із забезпечення стійкості похилої гірничої виробки в складних гірничо-геологічних умовах. Результати та їх новизна. Дана загальна характеристика базового підприємства, гірничо-геологічні та гірничотехнічні умови, тощо. Обрано та обґрунтовано методи, критерії оцінки та алгоритми дослідження системи «кріплення-масив» при проектуванні уклону. За допомогою методу скінченних елементів змодельовані варіанти забезпечення стійкості уклону. Отримано конфігурації та розміри зони руйнацій навколо уклону. Дана загальна оцінка стану породного масиву навколо уклону на основі прийнятих розрахункових схем. Отримано розрахункові зміщення на контурі виробки та в породному масиві відповідно до обраного типу кріплення та умов проведення. Розроблений та обґрунтований комплекс заходів і технічних рішень з підвищення тривалої стійкості уклону. Розглянуто конкретні питання гігієни праці, виробничої санітарії, техніки безпеки, пожежної безпеки, у тому числі питань безпеки в надзвичайних ситуаціях. Взаємозв’язок з іншими роботами – продовження інноваційної діяльності кафедри будівництва, геотехніки і геомеханіки НТУ «Дніпровська політехніка» в сфері спорудження гірничих виробок. Сфера застосування – технології спорудження гірничих виробок в складних гірничо-геологічних умовах. Практичне значення роботи – підвищення безпеки та економічних показників спорудження гірничих виробок.

Qualification work: 94 p., 6 table, 24 fig., 5 add., 27 sources. COAL BED, SLOPE, GEOLOGICAL DISTURBANCES, STABILITY, NUMERICAL MODELING, TECHNICAL SOLUTIONS. The object of study is the stability of long sloping mining, the route of which is crossed by geological disturbances. The purpose of the work is the development of technical solutions to ensure the stability of the inclined mining in difficult mountain-geological conditions. Results and their novelty. The general characteristic of the basic enterprise, mining-geological and mining conditions, etc. are given. The methods, evaluation criteria and algorithms for the study of the system of mounting-array in the design of the slope are selected and substantiated. Using the finite element method, variants of slope stability are modeled. The configurations and dimensions of the area around the slope were obtained. The general estimation of the condition of the rock mass around the slope is given on the basis of the accepted calculation schemes. The calculated displacements on the contour of the production and in the rock mass according to the type of mounting and the conditions of holding were obtained. The complex of measures and technical solutions for increasing the long-term stability of the slope is developed and substantiated. Specific issues of occupational hygiene, industrial sanitation, safety, fire safety, including safety issues in emergency situations are considered. Interconnection with other works - continuation of innovative activity of the department of construction, geotechnics and geomechanics of NTU "Dnipro university of technology" in the field of mining workings. Scope of application - mining technologies in complex mining and geological conditions. The practical importance of the work is to increase the safety and economic performance of the mine workings.
Keywords: УКЛОН; ГЕОЛОГІЧНІ ПОРУШЕННЯ; СТІЙКІСТЬ; ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ