Економіко-математичне моделювання - Пістунов І. М. (НТУ «ДП», 2024)
Подано опис прийомів для створення лінійних та нелінійних моделей методами найменших квадратів, лінійного програмування, імітаційного моделювання, нейронних сіток, нечітких множин та планування експерименту з використанням таких програм як Excel, Statistica, Matlab. Показано, як ці моделі можуть бути застосовані при знайденні оптимальних планів випуску продукції, використання їх у теорії ігор, транспортних задачах, тощо. Посібник містить індивідуальні завдання, які дають поглиблене розуміння описаних методів та приймів. Посібник базується на власних розробках автора, а також на літературних джерелах вітчизняних та зарубіжних авторів та на досвіді викладання дисциплін «Економіко-математичне моделювання», «Економічна кібернетика», «Методи прийняття управлінських рішень» за спеціальністю 051 Економіка в Національному технічному університеті «Дніпровська політехніка».
Keywords: економіко-математичне моделювання; метод найменших квадратів; лінійне програмування