Перспективні конструкційні матеріали для виробництва автомобілів - Олішевська В. Є.; Олішевський Г. С.; Іванова Г. П. (НТУ "ДП", 2025)
Виконано аналіз сучасного стану, властивостей, переваг і недоліків конструкційних композиційних матеріалів, проблем їх використання для виробництва деталей автомобілів. Досліджено можливості створення композиційних металевих шаруватих матеріалів сталь 12Х18Н10Т – сталь 20 зварюванням вибухом. Композиційні матеріали мають границі з’єднання шарів хвилеподібної форми. Збільшення тиску у фронті хвилі детонації викликає зростання ступеня зміцнення зварюваних металів і ширини зони зміцненого шару. An analysis of the current state, properties, advantages, and disadvantages of structural composite materials, as well as the challenges associated with their use in automotive components, has been carried out. The possibilities of producing composite metallic layered materials based on 12Х18Н10Т + 20 using explosive welding were investigated. The composite materials exhibit wavy interfaces between the layers. An increase in pressure at the detonation wave front leads to enhanced strengthening of the welded metals and a widening of the strengthened zone.
Perspective structural materials for automobile manufacturing
Keywords: композиційні матеріали; технології виробництва композиційних матеріалів; фізико-механічні властивості; експлуатаційні властивості; автомобільні деталі.; composite materials; composite material manufacturing technologies; physical and mechanical properties; performance properties; automotive components.