Структура та динаміка об’єктів природно-заповідного фонду Дніпропетровської області - Краснопір М. Г. (НТУ «ДП», 2024)
Заповідна справа розглядається як головний напрям збереження біорізноманіття, відновлення і підтримки екологічного балансу в умовах техногенного забруднення. Завдяки своєму стратегічному розташуванню та економічному потенціалу, Дніпропетровська область є важливим регіоном для розвитку України. Наявність природних ресурсів, сприятливі кліматичні умови та родючі грунти зумовлюють високу концентрацію промислових об‘єктів і розвиток аграрного сектору на території області. Це ускладнює виявлення і заповідання природних територій і об‘єктів.
Keywords: екологічний баланс; техногенне забруднення; Дніпропетровська область; природно-заповідний фонд