Особливості технологій переробки каолінової сировини України - Олійник, Т. А. (My University, 2016)
Надано аналіз ринку каолінової сировини. Проведено дослідження та опрацьовано нау-кові результати з мінералогічного та гранулометричного аналізів сировини. Показано ре-зультати підготовки каоліну-сирцю до збагачення і флотаційного збагачення каолінового продукту. Розроблена технологічна схема комплексного збагачення каолінової сировини Ук-раїни з отриманням концентратів товарної якості. За показниками масової частки Al2O3 та SiO2 кварцовий концентрат можна використовувати для виробництва тонкої кераміки, згідно вимогам ДСТУ 7031-75 "Кварцовий пісок для тонкої кераміки". Польовошпатовий концентрат можна використовувати для виробництва художнього та електротехнічного фарфору, згідно вимогам ДСТУ 7030-75 "Матеріали польовошпатові та кварц-польовошпатові для тонкої кераміки. Технічні умови", таких марок як ПШМ 0,30-2 та ПШМ 0,20-2.

Дан анализ рынка каолинового сырья. Проведены исследования и обработаны научные результаты минералогического и гранулометрического анализов сырья. Показаны резуль-таты подготовки каолина-сырца к обогащению и флотационного обогащения каолиновой продукта. Разработана технологическая схема комплексного обогащения каолиновой сырья Украины с получением концентратов товарного качества. По показателям массовой доли Al2O3 и SiO2 кварцевый концентрат можно использовать для производства тонкой керами-ки, согласно требованиям ДСТУ 7031-75 "Кварцевый песок для тонкой керамики". Поле-вошпатовый концентрат можно использовать для производства художественного и элек-тротехнического фарфора, согласно требованиям ДСТУ 7030-75 "Материалы полевошпа-товые и кварц-полевошпатовые для тонкой керамики. Технические условия", таких марок как ПШМ 0,30-2 и ПШМ 0,20-2.

Provided market analysis kaolin resources. Research and processed scientific results of miner-alogical and grain-size analysis of materials. Showing results training kaolin crude to flotation en-richment and enrichment kaolin product. The developed technological scheme of enrichment complex raw kaolin Ukraine to obtain concentrates of marketable quality. In terms of mass fraction of Al2O3 and SiO2 concentrate can be used for fine ceramics, according to the requirements of GOST 7031-75 "quartz sand for fine ceramics." Feldspar concentrate can be used for the production of electrical porcelain art and according to requirements of GOST 7030-75 "Materials feldspar and quartz-feldspar for fine ceramics. Specifications ", such as Marks PSHM PSHM 0,30-2 and 0,20-2.
Keywords: переробкиа каолінової сировини; аналіз ринку каолінової сировини; підготовка каоліну-сирцю до збагачення; флотаційне збагачення каолінового продукту