Статистична оцінка міцнісних властивостей глинистих порід - Ковров, О. С.; Сдвижкова, О. О.; Мнишенко, Т. В. (My University, 2018)
Представлені результати досліджень фізико-механічних характеристик ґрунтів з використанням методів теорії ймовірностей і математичної статистики. Методом одноплощинного зрізу визначено значення зчеплення С і кута внутрішнього тертя φ для зразків світло-жовтих лесових і жовто-бурих щільних суглинків, відібраних уздовж Діївської балки (м. Дніпро) на ділянках обрушень та активізації зсувних процесів. Побудовано статистичні розподіли значень кута внутрішнього тертя і зчеплення при різному вологонасиченні зразків суглинків. Фізико-механічні характеристики суглинків в значній мірі залежать від ступеня вологонасичення. Встановлено, що в зразках світло-жовтих лесових суглинків в процесі висушування зразків утворюються тріщини і їх міцнісні властивості знижуються. Зразки жовто-бурих щільних суглинків при висушуванні стають міцнішими і при зменшенні вологонасичення вони ущільнюються та залишаються цільними.

Представлены результаты исследований физико-механических характеристик грунтов с использованием методов теории вероятностей и математической статистики. Методом одноплоскостного среза определено значение сцепления С и угла внутреннего трения φ для образцов светло-желтых лёссовых и желто-бурых плотных суглинков, отобранных вдоль Диевской балки (г. Днепр) на участках обрушений и активизации оползневых процессов. Построено статистические распределения значений углавнутреннего трения и сцепления при различном влагонасыщении образцов суглинков. Физико-механические характеристики суглинков в значительной степени зависят от степени влагонасыщения. Установлено, что в образцах светло-желтых лессовых суглинков в процессе высушивания образцов образуются трещины и их прочностные свойства снижаются. Образцы желто-бурых плотных суглинков при высушивании становятся крепче и при уменьшении влагонасыщения они уплотняются и остаются цельными.

The results of investigation of physical-mechanical characteristics of soils with the use of probability theory and mathematical statistics methods are presented. The values of cohesion C and the internal friction angle φ for the samples of light yellow clays and yellow-brown dense loams taken along the Diyovka ravine (Dnipro City) at the sites of failures and activation of landslide processes were determined via the method of plane shear. The statistical distributions of values for the angle of internal friction and cohesion at different moisture content of loam samples are plotted. The physical-mechanical characteristics of loams are largely dependent on the degree of moisture content. It was established that in the process of drying, the cracks are formed in samples of light yellow subsidence loams, and their strength properties are reduced. Samples of yellow-brown dense loams during drying become stronger and, decreasing of moisture content is followed by their packing and keeping integrity. Statistical distributions of the angle of internal friction and cohesion values at different values of moisture saturation in the loam samples are plotted.
Statistical assessment of clay rocks strength properties
Keywords: глинисті породи; глинистые породы; закон равномерного распределения; закон рівномірного розподілу; кут внутрішнього тертя; угол внутреннего трения; статистическая оценка; статистична оцінка; зчеплення; сцепление