Основні критерії оцінки якості на підприємствах сфери послуг - Польова Н.М.; Андрушкевич Н.В.; Польова А.В. (НТУ "ДП", 2025)
Якість послуг є ключовим чинником успіху підприємств сфери обслуговування. Вона визначає рівень задоволеності клієнтів, конкурентоспроможність та прибутковість бізнесу. Основні критерії оцінки якості включають професіоналізм персоналу, швидкість та точність обслуговування, відповідність очікуванням споживачів, рівень комфорту та зручності, а також наявність зворотного зв’язку. Аналіз цих показників допомагає підприємствам удосконалювати свої послуги та зміцнювати ринкові позиції. Незважаючи на те, що однією з основних характеристик послуги є мінливість якості, необхідність оцінки якості послуг навіть більша, ніж оцінювання якості товару. Це пов'язано з тим, що, оцінивши якість готової продукції на підприємстві, ймовірність того, що вона зміниться на момент покупки, досить низька (якщо не розглядати форс- мажорні обставини: псування в процесі транспортування або зберігання, та інше). Існують окремі групи осіб, які зацікавлені в тому, щоб здійснювався процес оцінки якості послуг, причому регулярно та стандартизовано.
Keywords: якість послуг; конкурентоспроможність; прибутковість бізнесу