Технологічної схеми застосування та особливості рецептур бурових очисних агентів - Ястребов, Д. В.; Ігнатов, А. О. (НТУ ДП, 2022)
Розрізи більшості нафтогазових родовищ в геологічному відношенні представлені як відносно нестійкими (аргіліти, алевроліти), так і міцними (пісковики, вапняки) гірськими породами у зв'язку з цим, при проектуванні технології буріння свердловин в таких умовах, необхідно раціонально вирішувати такі завдання: закріплення стінок свердловин, складених породами, схильними до набухань та обвалів; зниження міцності міцних гірських порід при їх руйнуванні.
Keywords: бурові очисні агенти; нафтогазові родовища