Аналіз типів геотермальних систем для використання теплового ресурсу закритих шахт - Рудаков, Д. В.; Інкін, О. В.; Деревягіна, Н. І. (Видавництво НТУ "ДП", 2022)
Мета. Виконання комплексного аналізу експлуатації геотермальних систем різних типів, які використовуються для освоєння теплового ресурсу непрацюючих шахт з визначенням їх переваг та недоліків, а також обґрунтування рекомендацій щодо пріоритетних місць та умов розташування окремих типів систем на Донбасі. Методика. Геолого-гідрогеологічний та геотехнічний аналіз можливості використання геотермальних систем різних типів в гірничо-геологічних умовах закритих шахт Донецького вугільного басейну з урахуванням конструктивних особливостей систем і досвіду їх промислового і експериментального застосування в різних країнах. Результати. Встановлено, що геотермальні безповоротні системи зі скидом термічно відпрацьованих вод у поверхневі водотоки можуть бути рекомендовані на шахтах з незначною мінералізацією вод та водовідливом, який забезпечує гідродинамічну безпеку прилеглих територій. Скид вод в ставки-відстійники енергетично доцільний лише в літній період при розташуванні ставків поблизу місць відбору води. Системи зі зворотним скидом води у шахту застосовні у разі неможливості скидання вод у водотоки через екологічні обмеження.
Analysis of types of geothermal systems for using heat resource of closed mines
Keywords: закрита шахта; геотермальні системи; аналіз роботи; closed mines; geothermal systems; operation analysis; efficiency