Кластерний підхід до формування повоєнної економіки - Подзега О.П. (НТУ "ДП", 2025)
Питання формування нових виробничих систем на основі кластерів було проголошено в якості одного з найбільш актуальних напрямків розвитку економіки країни в Угоді про Асоціацію між ЄС та Україною (2014 р.). В сучасних кризових умовах і особливо в повоєнній відбудові України економіку необхідно формувати на основі кластерів. Така модель конкурентоздатної та інвестиційно привабливої економіки забезпечує високий рівень та якість життя населення. Новий підхід кластерної теорії передбачає збільшення суб’єктів (різні типи установ та організацій локального середовища підприємств).
Keywords: повоєнна економіка; Український кластерний альянс (УКА); моделі клайстерів