Конструктивні особливості та фактори ефективності в системах очищення бурового розчину - Войта М. О. (НТУ "ДП", 2025)
Бурові вібросита є ключовим елементом систем очищення бурового розчину в процесі буріння нафтових і газових свердловин. Ці пристрої призначені для механічного відділення твердої фази (вибуреного шламу) від рідкої фази (бурового розчину), що забезпечує повторне використання розчину, знижує витрати на його приготування та мінімізує екологічні ризики. Принцип роботи базується на вібраційному русі сітчастих поверхонь, які пропускають рідину, утримуючи частинки шламу більші за розмір осередків сітки. Історично вібросита еволюціонували від простих механічних сит до високотехнологічних систем з багатошаровими сітками та автоматизованим керуванням
Keywords: буровий розчин; очищення бурового розчину; бурові вібросита; буріння нафтових свердловин; буріння газових свердловин