Знайомий незнайомець - Дніпропетровськ - Грибовський, В. В.; Старостін, В.С. (My University, 2012)
Історії Дніпропетровська присвячено чимало наукових і публіцистичних праць, у тому числі й узагальнюючого характеру. Як і будь-яке місто з біографією в кілька століть, Дніпропетровськ на різних етапах свого існування накопичив чимало “історіографічних залишків”, в яких вістря суспільної рефлексії зосереджувалося на темах, суголосних відповідному часові. Відтак, “велич Катерининого творіння” була мега-темою в імперський період історії міста, акцентування на промисловому розвиткові як передумові концентрації пролетаріату й соціалістичної революції, домінувало за радянської доби, а проведення ліній тяглості від козацької минувшини до модерних процесів українського національного відродження стало прикметою останніх двох десятиліть