Використання геоінформаційної системи Micromine в умовах гірничих підприємств - Сидоренко І. К.; Євницький М. К. (НТУ "ДП", 2025)
Стрімкий розвиток геоінформаційних систем (ГІС) надає нові можливості з управління геопросторовими даними родовищ та оперативного планування при діяльності гірничих підприємств особливо при розробці критичних і рідкоземельних мінералів. Багато світових великих гірничовидобувних підприємств застосовують ГІС технології для ефективного управління гірничими роботами, встановлення зміни геологічних даних, маркшейдерсього опрацювання зміни положень гірничих виробок, а також візуалізації каркасних і блокових моделей. Одним із таких рішень є програмне забезпечення Micromine. В останні роки із поширенням штучного інтелекту творці Micromine почали застосовувати його можливості для побудови геологічних тіл і створення каркасних моделей, що у рази збільшує продуктивність користувачі. Штучний інтелект дозволяє інтегрувати внесені дані та створювати реалістичні тривимірні моделі геологічних об’єктів із досить високою точністю. При цьому залишається можливість внесення коригування людиною, з урахуванням досвіду фахівців.
Keywords: геоінформаційні системи (ГІС); ГІС-технології; системи Micromine