Визначення розрахункових силових факторів у багатошаровій намотці гумовотросового каната - Заболотний К. С.; Панченко О. В.; Ковирєв М. В. (НТУ "ДП", 2025)
Розв’язуючи задачі на визначення силових факторів у багатошаровій намотці гумовотросового каната, модель її бобінного органа уявили у вигляді послідовно надягнених одне на одне кілець кінцевої товщини, при цьому натяг троса не змінюється в межах шару стрічки; між тросами суміжних ділянок шарів стрічки радіальний тиск у гумі постійний; при надяганні кілець значення переміщень і напружень підсумовуються. Запропонований метод розрахунку силових факторів включає компоненти з визначення переміщень шару пакета гумотросового каната, коефіцієнтів поперечної жорсткості та розширення, апроксимуючих поліномів коефіцієнтів стиснення, навантажень і деформацій шарів каната. Solving the problem of determining the force factors in a multilayer rubber-rope cable winding, the model of its spool body is represented as rings of finite thickness successively put on each other, while the cable tension does not change within the tape layer; between the cables of adjacent sections of the tape layers, the radial pressure in the rubber is constant; when the rings are put on, the values of displacements and stresses are summed up. The proposed method for calculating force factors includes components for determining the displacements of the layer of the rubber rope cable, the coefficients of transverse stiffness and expansion, and the approximating polynomials of the compression coefficients, loads, and deformations of the rope layers.
Determination of design force factors in a multilayer winding of a rubber rope cable
Keywords: бобінна підіймальна машина; гумотросовий канат; багатошарова намотка; тіло намотки; композитний матеріал; силові фактории; bobbin hoisting machine; rubber-rope cable; multilayer winding; the body of the winding; composite material; force factors