Розробка технології буріння свердловин для умов Опішнянського нафтогазоконденсатного родовища з удосконаленням методів освоєння продуктивних горизонтів - Охлопкова, Анастасія Анатоліївна (НТУ "Дніпровська політехніка", 2020)
Мета роботи - підвищення техніко-економічних показників та ступеню вилучення вуглеводнів при спорудженні експлуатаційної свердловини в умовах Опішнянського нафтогазоконденсатного родовища, що досягається за рахунок вдосконалення режимних параметрів та технології виконання пригирлових робіт; підвищення якості проведення завершальних робіт.
Новизна одержаних результатів - обґрунтовано вибір конструкції і режимів буріння свердловин, які забезпечують попередження гідророзриву гірських порід. Для запобігання проявів розроблено параметри бурового розчину, що забезпечують протитиск на напірні горизонти. Запропоновано сучасну методику проведення робіт з освоєння продуктивних горизонтів. Всі технологічні рішення базуються на даних щодо геологічного розрізу та гідрогеологічних умов, фізико-механічних параметрів порід і технологічних вимог до буріння
Keywords: квалікаційна робота, дипломний проект