Про особливості формування пластово-ролових уранових родовищ Чехії та Румунії - Ішков, Валерій Валерійович; Дрешпак, Олександр Станіславович; Чечель, Павло Олегович (My University, 2023)
Згідно з класифікацією геолого-промислових типів уранових родовищ Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), пісковиковий тип поєднує стратиформні родовища, в яких уранова мінералізація спільно з рядом супутніх елементів (±TR, Mo, Re, Se, V) розміщується в слабо- та нелітофікованих відкладах мезозойсько-кайнозойських осадових басейнів (западин) у чохлах стародавніх та молодих платформ. Прикладами урановорудних територій Румунії та Чехії можуть бути рудний район румунського Західного Банату з урано-бітумними родовищами (Натра, Чудановиця, Добрий та ін.) в ізоклінально дислокованій товщі пермських пісковиків між вугленосними шарами верхнього карбону та юри; Північно-Чеський район Гамр-Кенігштайн у відкладах чеської крейди, які перекривають Фрайталь-Внутрішньосудетську область пермського вугленакопичення.
Keywords: уранове родовище; пісковиковий тип; пластово-ролове родовище